Tuesday, August 9, 2011

(((: Berbuka puasa :)))

Assalamualikum

Alhamdulillah hr ni dah masuk hr ke 9 berpuasa
aku?ehee..kurang sikit sebab tak tau nape jadi lagu tu.huuu
nanti lain cite ye
Tq kekna atas ihsan bagi pinjam kad reader nih:))

nak cite nye sabtu lepas aku ngan Tn Sri ku syg menjemput la Nuriezmas datang berbuka puasa kat umah kami
Alhamdulillah puasa kali ni dapat la Nuriezmas ni berkumpul
kalu tak susahnye la nak jumpa skali sume ada
kejap datin tu free datin ni bz kejap datuk tu free datuk ni bz..ngehngehngeh:D

jadi untuk tidak menghampakan Nuriezmas aku dengan rajinnye masak mcm2 lauk
macam2??bese2 aje tapi agak banyak jugak la nak bandingkan sebelum ni aku ngan Tn Sri buka pose gitu2.  menu nye zassss........
ayam masak lemak cili padi,daging bakar + air asam, lala goreng paprik, udang goreng celup tepung, air sirap laici & air nescafe panassss  
sori ye Pn Sri tak dapat nak tunjuk kat sini sebab lupe beno nak amik
bz kongkeng kongkeng kat dapur
yang sempat nye menu lemak bercheese ni je
tu pun sebab di buat waktu pagi gitu

mari kita nengok eh
ade step by step pulak
bukan nak eksyen ye tp nak tunjuk je especially untuk kawan baik aku ni si Yah ni ha
sebenarnya dia lagi teror bab2 ni & blognye sangat menarik dengan mcm2 resipi:)
nanti u boleh la try resipi ni eh Yah:)

Blueberry Cheese cake (resipi dari Mat Gebu )

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram cream cheese50 gram gula halus @ gula kastor
250 ml whipping cream (aku guna 200ml je yg kotak kecik)
5 biji telur gred B, asing kuning dan putih
120 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
1 camca teh esen vanilla
100 gram gula halus @ gula kastor
1/4 camca teh cream of tartar (aku tak bubuh pun sebab takde)
Blueberry filling secukupnya (guna jenis yang ada biji2 blueberry lg bes)
CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 160C, lenser acuan spring-form tin berukuran 9 inci dengan mentega, balut bahagian luar tin dengan aluminium foil. Ketepikan..

2). Putar cream cheese dan 50 gram gula halus hingga sebati
3). Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar
4). Masukkan whipping cream dan putar rata.
5). Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung halus dan esen vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
  • Dalam mangkuk adunan yang kering dan bersih, putar putih telur dan cream of tartar hingga berbuih, masukkan gula galus dan terus memutar hingga putih telur kental. Masukkan ke dalam no.3 dan gaul dengan kaedah kaup balik, hingga rata. sori ye gambar untuk step ni Pn Sri lupe nak amik:))
  • Tuang dalam tin, ratakan dan bakar selama 1 jam 30 minit dengan kaedah "water-bath", iaitu dengan meletakkan acuan tadi dalam bekas yang lebih besar dan tuang air panas dalam bekas tadi, dalam anggaran 1/2 inci.
aku nye bekas loyang biase je so loyang ni la aku balut dgn aluminium foil
ni pulak loyang berisi air panas.pun same jugak aku reka kaedah sendiri sebab loyang ni kecik sikit dari loyang kek
so,rupe die jd la camni..bukan "water bath" eh..hehe
siap masuk oven untuk dibakar:)
Biar masak biar sekejap dalam oven hingga suam. Kemudian keluarkan dari oven dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam. Keluarkan dari tin dan hias dengan blueberry filling atasnya...

gambar?tunggu malam sikit eh sebab gambar tu Tn Sri punye keje.hehe..
special sikit kualiti gambar nye ye:)))




tadaaaaaaa!!!!! ni la rupe blueberry cheese cake aku tu.TQ ye Tn Sri:))



so far aku sgt berpuas hati dengan resipi2 dari si Mat Gebu ni sebab boleh dikatakan bes2 la
jadi si Ipad sentiasa menemani diri Pn Sri di dapur.ekeke....macam iklan:)))

    6 comment:

    ajujua said...

    wah, terelnya Aida buat cheese cake....
    akak selalu nak cuba buat, tapi tak konfidenlah...

    Aida Nuriezma said...

    hehe..terer tu x la sgt kak..sebab resipi ni bg sy plg sng..xde base pape kan.akak try la bt.mesti jadi punye..akak,nk resipi donut buleh?hehe..

    inaz said...

    waduh siap water bath lg...
    hahaha....humm yummy...
    t buat choc cake moist lak eh...huhu terliur...

    Aida Nuriezma said...

    kekna,x jd water bath dh tu.huhuhu...
    emm...choc moist mcm muok ckit.klu mkn sikit2 buleh ler.:))

    ajujua said...

    Aida,
    resepi donat, kihkihkih...
    tengok mak akak buat, main campak-campak jer...
    tepung, mentega, susu pekat manis sikit, gula sikit, garam sikit, mauripan , pastu uli...
    suma tu main agak-agak aje katanya....tulah akak nak try sabtu ni tengok camana...jadik ke tak jadik donat akak nanti...

    Aida Nuriezma said...

    owh...tu la kan.yg campak2 tu la yg besnye kan..mauripan tu yis eh?hehe..akak bt nti masuk ler blog eh.nk tgk rupe die:))

    Post a Comment